Et kagehus bliver til ...


I december 2007 forsøger vi for første gang at bage et julekagehus ...
Det var rigtig sjovt, så hvis du har mod på selv at prøve, kommer opskriften her:

Dag 1:
400 gr. flydende honning
235 gr. rørsukker
235 gr. smør
10 gr. potaske
2 spsk. vand
1 kg. hvedemel
2 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt nellike
1 tsk. stødt ingefær

Honning, smør og rørsukker koges sammen. Afkøles til den er lun. Opløs potaske i vand og rør i. Bland mel og krydderier godt sammen. Ælt den flydende masse sammen med melblandingen. Lad hvile i køleskab natten over i lufttæt pose.
Klip skabeloner ud i papir. Vi tilpassede selv størrelsen på huset og lavede ikke skorsten.
Husets sider er 6,3 cm høje og 18,8 cm. brede. Taget er 18,8 cm. + 2 cm. udhæng.
Klik her for skabeloner: Sider/dør  Tag  Gavle

Dag 2:
Dejen varmes lidt op (evt. microovn) og rulles ud i en tykkelse på ca. 0,50 - 0,75 cm. Klip skabelonerne ud og læg på dejen og skær ud med en skarp kniv. Husk at skære ud til dør i den ene gavl, samt vinduer. Stykkerne bages i ovnen ved 200 gr. ca. 8 min. Hold øje med at de ikke bliver sorte! Når stykkerne er afkølet, dekoreres de og glasuren tørrer. Derefter samles det hele med meget varm karamel. Juletræer er stukket ud med en kageform. Vi valgte at samle det hele på et stort spejl.

Glasur (til dekoration og sne)
ca. 800 gr. flormelis
4 æggehvider
2 tsk. citronsaft
1 tsk. glycerol (fra apoteket)
grøn frugtfarve
Sukkerkugler og andet til pynt

Piske hviderne stive. Pisk lidt af flormelisen i. Tilsæt citronsaft og glycerol.
Fortsæt med at piske flormelis i til massen er sej og kan danne stive toppe.

Vi dekorerede efter fri fantasi inden huset blev limet sammen med karamel.
Den overskydende dej blev anvendt til honningkagefigurer.

- Klik på billederne for større opløsning.